Fakültemiz

TARİHÇE

12 Eylül 1971 tarihli ve 1487 sayılı kuruluş yasası ile Boğaziçi Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri dışında kurulan ilk Amerikan koleji olan Robert College’ın köklü akademik geleneğini ve üstün yapısal donanımını devralarak Türk üniversiteleri arasında yerini almıştır. Boğaziçi Üniversitesi 1971’de üç fakülteye ve bir yüksek lisans birimine sahipken, 1982’den bu yana 4 fakülte, 6 enstitü ve iki yüksekokul ile çok sayıda araştırma merkezini bünyesinde kurumsallaştırmıştır.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Robert College ve Amerikan College For Girls başkanı Duncan S. Ballantine’in girişimi ile 1958’de bakanlar kurulu kararı ile kurulan Robert Kolej Yüksekokulu bünyesinde İş İdaresi ve Ekonomi adı altında dört yıllık bir öğretim birimi olarak kurulmuş, 1971 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin kuruluşu ile İdari Bilimler Fakültesi ve 1982’de de 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi adıyla alanında bir mükemmeliyet geleneğinin öncüsü olmuştur. Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihi ve akademik açıdan en köklü birimlerinden olan Fakülte başlangıçta Ekonomi, İşletme ve Sosyal Bilimler bölümlerinden oluşan ve ilk yılda “Liberal Arts” geleneğini yansıtan, giriş niteliğinde farklı alanlardan derslerle güçlü bir altyapı oluşturduktan sonra ikinci yıldan başlayarak “Core Program“ uygulaması ile Ekonomi ve İşletme ile Sosyal Bilimler altında Psikoloji, Sosyoloji ve Siyaset Bilimi alanlarında lisans dereceleri vermekte iken 1982 yılından sonra 2547 sayılı yasa doğrultusunda Ekonomi, İşletme ve Kamu Yönetimi lisans dereceleri veren bölümler şeklinde yapılanmıştır. 90’lı yılların başında Kamu Yönetimi bölümü asıl programına uygun Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler adını almıştır. 1959’da 31 öğrenci ile başlatılan üç bölümün sürekli güncellenen akademik ve yönetsel programları günümüzde 2000’i aşkın öğrenci ve 60’ın üzerinde öğretim elemanı ve binlerce mezunu ile ulusal ve uluslararası alanda akademik ve sosyal varlığını kabul ettirmiştir.

WASHBURN HALL: FAKÜLTE BİNASININ TARİHSEL ÖYKÜSÜ

Robert College’ın kurucusu ve ilk başkanı Cyrus Hamlin’in oğlu mimar-mühendis Alfred Hamlin tarafından derslik binası olarak tasarımı yapılan ve temeli üzerine ilk yerleştirilen köşe taşına “Temmuz 1904” tarihi nakşedilmiş görkemli taş bina Kolejin kurucu başkanlarından George Washburn’e ithaf edilerek 10 Nisan 1906’da hizmete girmiştir. O dönemdeki başkan Calep Gates anılarında bu tarihi binanın açılışını “kuşaklar boyu öğrencilerin sorgulamayı ve hayata geçirmeyi öğrenişine tanıklık etme” serüveninin başlangıcı olarak kaydetmiştir. Kampüste I. Dünya Savaşı’ndan önce yapılan çoğu bina gibi Washburn Hall de mavi kireçtaşından yapılmış ve kuzey cephedeki göz alıcı giriş kapısı 1932 yılına dek Robert College’ın öğretim mekânının ana kapısı sayılmıştır. O dönemde Türkiye’de tek ve dünyada sayılı örneklerinden olan “Doğa Tarihi Müzesi” ve enfes manzaralı “Müzik Odası” da binanın en üst katında yer almıştır.

Robert Kolej Yüksekokulu’nun 1971’de Boğaziçi Üniversitesi’ne dönüşüm sürecinde yönetsel geçiş ve kurumsal yapısının oluşum merkezi olmasının yanı sıra geçmişte ve günümüzde yerleşkenin kalbi konumunda olan bir yapıdır. Yolu kesişen herkesin izlerini ve emeklerini taşıyan bu seçkin yapının tarihi dokusuna ve mimari tarzına uygun olarak yapılan restorasyon sonucu 2013 yılının sonlarında daha belirgin hale gelen güzelliği ve işlevselliği ile dikkat çekmekte, baharda erguvanları, renk armonisi yaratan sarmaşıkları, mor salkımları ve gülleriyle Manzara’ya inen merdivenlere düşen gizemli gölgesiyle kampüs yaşamına güzellik katmaktadır.

AMAÇLARIMIZ

• Problem çözme ve karar verme yeteneklerini geliştirmeye odaklı güncel, yenilikçi, fonksiyonel ve çok yönlü ders programları sunmak.
  • Araştırmada iddialı kadromuzla etki yaratan nitelikli yayınlar üretmek.
  • İktisadi ve İdari Bilimler alanlarında etik, ileri görüşlü, insan odaklı, içinde yaşadığı topluma ve dünyaya değer katan liderler yetiştirmek.
  • İktisadi ve İdari Bilimler Eğitimi’nde yüksek standartları korumayı sürdürmek ve değişen dünyanın gereklerine uygun bir yaklaşımla öncü bir fakülte olmak.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tanıtım Sunumu 2023